Воїни «Азова» повернулися додому!

22 вересня 2022 року. 108 воїнів полку «Азов», які з травня перебувають у російському полоні, повернулися додому. Загалом вдалося обміняти 215 українських захисників. Цей обмін став можливим завдяки домовленостям українського та турецького президентів Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана.

Цієї звістки з нетерпінням чекали не лише родичі та друзі полонених азовців, але й вся Україна та навіть світ. Адже фотографії героїчних воїнів «Азова» облетіли весь світ. Серед звільнених бійців На волі опинилися п’ятеро найвідоміших командирів полку. Зокрема, Сергій Волинський (Волина) — виконувач обов’язків командира 36-ї окремої морської бригади. Саме він звертався до світових лідерів з проханням евакуювати з Маріуполя цивільних.

Ще один видатний військовий очільник — Денис Прокопенко (Редіс), командир окремого полку спеціального призначення НГУ Азов. Він керував обороною «Азовсталі» впродовж майже трьох місяців. Також вдалося визволити з російського полону героїв Святослава Паламара, Олега Хоменка, Дениса Шлега з Нацгвардії України, Героя України Євгенія Бова, та парамедика Катерину Поліщук («Пташку») та Дмитра «Ореста»  Козацького, прес-офіцера «Азова», чиї фотографії з «Азовсталі» облетіли весь світ та були відзначені престижними преміями.

Окремо варто відзначити звільнення трьох медичних працівниць, які потрапили до полону вагітними – Мар’яни Мамонової, Яни Шумовецької та Анастасії Черненької.

Про деталі обміну бійців «Азову» розповів Володимир Зеленський. Саме від нього українці дізналися, що взамін українських полонених росія отримала 55 своїх військових, а також – кума володимира путіна Віктора Медведчука, який підозрюється у державній зраді.

“Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот… ми обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів. Віддати Медведчука за справжніх воїнів – не шкода, зазначив президент і розповів, що Медведчук пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством. Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в межах кримінальних проваджень», – сказав Зеленський.

Залишається питання – а як же судові справи проти Медведчука, який підозрюється у державній зраді? За словами голови Служби безпеки України Василя Малюка, його обмін не перешкоджатиме розгляду його справ у суді навіть за відсутності обвинуваченого.

«Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – зазначив він.

Всього, за даними СБУ, з початку повномасштабного вторгнення рф провели 20 таких звільнень, за результатами яких вдалося повернути з полону 802 українських полонених. Проте ще кілька тисяч захисників Маріуполя можуть залишатись у російському полоні.

Вікторія Чирва
Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn