Споживання газу в Україні зменшиться на 40%

1 вересня 2022 року. У Міненерго прогнозують, що під час опалювального сезону 2022-2023 споживання газу в Україні зменшиться на 40% у порівнянні з минулим роком. В уряді планують вкластися у 11,7 млрд кубів, тоді як у 2021 році у холодні місяці було спожито 19,4 млрд.

На даний момент йдуть активні пошуки додаткових обсягів газу для успішного проходження опалювального сезону – не вистачає близько 3-5 млрд куб. м. У НАК «Нафтогаз» роз’яснюють, що Україна видобуває близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту закуповує в сусідів з Європейського Союзу за ринковими цінами. Незабаром Верховна Рада має намір проголосувати за те, щоб витратити кредит у розмірі 12,7 млрд грн, наданий Канадою, на закупівлю газу.

У нещодавньому інтерв’ю для Forbes генеральний директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко повідомив, що наразі в українських сховищах 12,3 млрд кубометрів газу. Але це зараз, коли Україна видобуває більше газу, ніж споживає, тому є можливість щомісяця закачувати до підземних сховищ більше мільярда кубів газу.

«Але взимку ситуація зміниться, і ми споживатимемо більше, ніж видобуваємо. Зі сховищ ми не можемо підняти весь газ, коли захочемо – є добові обмеження пропускної здатності. Якщо буде холодна зима, навіть для покриття потреб населення нам потрібні будуть додаткові обсяги імпортованого газу – від 4 до 6 млрд кубометрів газу», – каже Вітренко.

За словами голови НАК «Нафтогаз», наразі Україна закуповує газ у приватних компаній, понад 100 млн кубометрів на місяць. Проблема у фінансуванні: ринкова ціна складає близько 45 000 грн за 1000 кубометрів, а приватні компанії постачають блакитне паливо ще дорожче.

«Кошти, які були на рахунках компанії, ми витратили на імпорт газу, який вже законтрактували, він іде. Чекаємо на реструктуризацію бондів. Ми чесно говоримо інвесторам: країні потрібно, аби ці кошти пішли на закупівлю газу. Також у нас конструктивне спілкування з урядом про плани фінансування імпорту з боку держави, є певні внутрішні резерви, плюс нам потрібно отримати додаткові доходи, щоб витратити їх на газ», – розповідає Вітренко.

Справді, НАК «Нафтогаз» зараз переживає не найкращі часи. Ще наприкінці липня у компанії було оголошено дефолт за єврооблігаціями. 17 серпня стало відомо, що НАК “Нафтогаз України” не вдалося отримати згоди інвесторів на дворічну відстрочку виплат за трьома випусками єврооблігацій. За одним із них «Нафтогаз» отримав відмову, за двома іншими для ухвалення рішення не вистачило кворуму. Юрій Вітренко заявив, що навіть готовий піти з посади, якщо це допоможе переконати інвесторів підтримати пропозицію щодо реструктуризації зовнішнього боргу компанії.

Втім, керівництво компанії успішно провело переговори з держателями єврооблігацій, термін погашення яких настає у липні 2024 року, і 31 серпня стало відомо, що 77% інвесторів погодилися відтермінувати виплати на два роки. Таким чином компанія може сплатити тіло боргу в розмірі 600 млн євро не у 2024-му, а у 2026 році, а відсотки по ньому почне сплачувати у 2024-му.

Так чи інакше, опалювальний сезон в Україні обіцяє бути дуже складним. Юрій Вітренко попередив, що українцям доведеться цієї зими добряче померзнути – температура у приміщеннях становитиме 17-18 градусів, а опалювальний сезон розпочнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай.

Багато чого залежатиме від того, чи нададуть міжнародні союзники Україні кошти для закупівлі 4 млрд. кубометрів газу, а також від різних непередбачених обставин, як, наприклад, руйнування росією газової інфраструктури або подальше скорочення поставок в Європу.

Близько 50% газових родовищ України розташовані в Харківській області, за 6-7 км лінії фронту. Якщо вони або газові сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу. За розрахунками урядовців, наразі Україні потрібно близько 10 млрд доларів на імпорт газу. Але якщо російські окупанти завдадуть удару по одному з об’єктів газової інфраструктури України, електростанціях або газовидобувних підприємствах, то ця сума може істотно зрости.  

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn