Кінець епохи Вовка: окружний адмінсуд ліквідовано!

14 грудня 2022 року. Окружний адміністративний суд Києва нарешті ліквідовано – відповідний законопроект ухвалила Верховна Рада. ОАСК давно став синонімом корупції. А його голова Павло Вовк заслужив славу найбільш безпринципного та продажного судді.

Те, що питання, яке тягнулося півтора року (відповідний законопроект президент Володимир Зеленський вніс до парламенту ще у квітні 2021-го) вирішилося доволі швидко, має логічне пояснення. Напередодні Державний департамент США оголосив про запровадження санкцій, у тому числі, візових обмежень, проти голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка та двох його найближчих родичів. Аргументація – за вимагання хабаря в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси». На думку експертів, таким чином міжнародні партнери прозоро «натякнули» українській владі, що далі зволікати з кейсом ОАСК не варто. На щастя, цього разу їх було почуто.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва був створений з метою розгляду справ, в яких хоча б однією зі сторін є орган державної влади або місцевого самоврядування. Наприклад, суперечки, пов’язані з результатами виборів, оскарження рішень державних органів влади, розгляд справ щодо працевлаштування на державну службу тощо. Саме тому справи, що розглядав ОАСК, завжди були резонансними, а імена фігурантів процесу – відомими всім.

Скандальні рішення, прийняті Окружним адміністративним судом, не перелічиш і на пальцях двох рук. Серед найбільш резонансних – заборона проведення акцій учасникам Революції гідності, скасування нового українського правопису, скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, визнання незаконною націоналізацію «Приватбанку», призупинення процесу перейменування УПЦ Московського патріархату, поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби та інші.

Найгучнішою справою ОАСК могло б стати визнання «легітимності» президента-втікача Віктора Януковича. За три місяці до початку війни Янукович подав два позови до Окружного адмінсуду Києва. У цих позовах він заявляв, що парламент 22 лютого 2014 року не мав повноважень голосувати за постанову про самоусунення президента України від виконання конституційних повноважень і призначати позачергові президентські вибори, а також – не мав права позбавляти його звання президента України.

Цікаво, що попри пропущені терміни давності за цією справою, суд прийняв позови до розгляду. Щоправда, судді зволікали з прийняттям рішення – вочевидь, вони очікували початку вторгнення та успішної реалізації плану ворогів «взяти Київ за три дні». Якби росіянам вдався «бліцкриг», то, вочевидь, саме на ОАСК покладали юридичну легітимізацію повернення Януковича.

Окремої уваги заслуговує голова суду Павло Вовк. Він став суддею ОАСК у 2007 році, а за три роки очолив суд. Про те, чим Вовк та його підлеглі займалися всі ці роки, країна дізналася з так званих «плівок Вовка», які НАБУ записало в його кабінеті, а потім оприлюднило. З цих плівок стало відомо, що ОАСК активно втручався у роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), щоб уникнути кваліфікаційного оцінювання, а також приймав завідомо неправосудні рішення.

У липні 2020 року НАБУ провело обшуки в Окружному адміністративному суді Києва та заявило про вручення підозри голові Вовку, його заступнику Євгенію Аблову та ще п’ятьом суддям. Слідство інкримінувало їм створення у суді «злочинної організації з метою захоплення державної влади». Щоправда, на скандального голову ОАСК це не справило жодного враження: він ігнорував допити у НАБУ, а його суд між тим продовжував займатися звичними справами.

Після введення санкцій США Павло Вовк відреагував на сторінці у Facebook, називаючи справи проти себе «псевдосправами», звинувачення – абсурдними і заявив, що й не збирався покидати Україну і їхати в США. Втім, є шанс, що цього разу уникнути відповідальності йому не вдасться.

Замість ліквідованого ОАСК, згідно із законом, буде створено Київський міський окружний адміністративний суд, який буде знаходитися у Києві і юрисдикція якого поширюватиметься на столицю.

Тепер завдання громадськості та активістівпрослідкувати, щоб колишні судді Окружного адмінсуду, заплямовані хабарництвом та скандалами, не опинилися на посадах вже у новому суді або не намагалися прилаштувати туди лояльних до себе кандидатів.

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn