Російський бізнес роками знищував український

11 липня 2022 року. Глава Бюро економічної безпеки Максим Мельник дав інтерв’ю порталу lb.ua. В ньому він розповів, як російська агентура на всіх рівнях доводила до банкрутства стратегічно важливі українські підприємства і підривала цілі галузі. Тепер завдання Бюро – аналізувати ситуацію, збирати дані для упередження подальших втрат та добиватися від росії компенсації заподіяної шкоди.

Бюро економічної безпеки встановило цілу низку суб’єктів господарювання, де власниками є росія або її громадяни. Якщо йдеться про нерухоме майно, це близько 15 тисяч найменувань, рухомого – 6 тис. Бюро накладає арешти на такі активи. На момент публікації йшлося про понад 30 млрд грн, і ця цифра зростає на декілька мільйонів на добу.

В якості прикладу голова БЕБ навів майже 18 тисяч вагонів, які перебували у власності росії та білорусі. За рішенням суду їх арештували і передали «Укрзалізниці», і тепер вони використовуються на потреби нашої країни.

«Задача БЕБ – встановити ці активи і унеможливити їх використання в інтересах країни-агресора. Більш того, треба, аби вони працювали на користь України», – каже Максим Мельник.

Про навмисне доведення до банкрутства українських підприємств

Росіяни використовували одну й ту ж схему щодо українських підприємств. Спочатку вони їх купували як інвестори. Але замість того, щоб розвивати і вкладати кошти у розвиток, навмисно доводили їх до банкрутства і потім знищували.

Серед прикладів – Львівський автобусний завод, який належав російським власникам і наразі є банкрутом. За словами Мельника, потенціал для його повернення у власність держави є, і держава має намір це робити. Адже він займає велику земельну ділянку у центрі Львова.

«Треба вивчати діяльність інвесторів. Не лише по ЛАЗу. Бо якщо вони навмисно доводили його до банкрутства, це злочин. Термін давності по ньому є, та він ще не сплив. Ми ставимо питання притягнення до відповідальності тих осіб, які ще до війни почали з нами війну на економічному фронті… Ще не до всіх росіян дійшли руки. Але дійдуть», – пообіцяв голова БЕБ.

Про вивезення коштів на початку війни

Після початку війни через державний кордон України вивозилися великі суми готівкових коштів, які мають сумнівне походження. Працівникам БЕБ вдалося заблокувати частину з них – наприклад, у Румунії заблоковано 1,5 млн євро. Загалом зафіксували 17 випадків на суму 30-40 млн доларів, за ними відкрито кримінальні провадження.

Про махінації з допомогою армії та переселенцями

Глава Бюро економічної безпеки Максим Мельник розповів, що від виглядом гуманітарної допомоги до України завозилися брендові дорогі речі. Крім того, під виглядом волонтерів зловмисники збирали кошти в Україні та виводили їх до Європи і закупали товари військового призначення – бронежилети, оптичні прилади, квадрокоптери, наколінники й таке інше. До України все це завозилося як гуманітарна допомога, без сплати податків, але потім шахраї реалізовували ці товари.

«Обсяг реалізованих таким чином товарів склав 60 млн грн. БЕБ відкрило кримінальне провадження через несплату податків», – розповів Мельник.

Про превентивну роботу

З самого початку аналітична складова у роботі Бюро економічної безпеки була найважливіша, адже вона дозволяє упереджувати економічні злочини. За словами Мельника, найбільших успіхів працівники Бюро досягли у державних закупівлях, де з початку війни вдалося попередити сумнівні витрати на 80 млн грн державних коштів.

За словами Мельника, типові приклади порушень – намагання провести закупівлі для відбудування інфраструктури на територіях, де тривають… бойові дії. А також – завищення цін на медичні препарати, на будівельне обладнання, на виконання робіт у 2-3 рази. Щойно працівники Бюро виявляли ці порушення, скасовували процедури тендерів, чим зекономили десятки мільйонів бюджетних коштів.

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn