ПУГП за вільне пересування українців в ЄС

6.06.2022. Польсько-українська господарча палата звернулася до уряду з проханням вжити заходів, що дозволять громадянам України вільно переміщатися територією Європейського Союзу і мати право на повторний в’їзд з України на територію Польщі після використання обмеження днів в рамках безвізового режиму.

До Польсько-української господарчої палати щораз частіше звертаються громадяни України, які не можуть повторно в’їхати до Польщі з України, у зв’язку з вичерпаним лімітом днів так званого безвізу. Згідно з діючими правилами, цей ліміт становить 90 днів протягом 180 днів.

Відповідно до Закону громадяни України, які прибули на територію Польщі після 23 лютого 2022 року, перебувають під тимчасовим захистом, що дає їм автоматичне право на легальне перебування на території Польщі протягом 18-ти місяців. Однак це положення не поширюється на право перетину кордону і переміщення по територіях інших держав Шенгенської зони. Законодавець передбачив вирішення цього питання лише у випадку водіїв, що здійснюють міжнародні перевезення – вони отримують візові наклейки, що підтверджують продовження терміну дії національних віз і дають право на перетин кордону. Інші особи – ті, хто користується автоматичним правом на перебування, і ті, у кого термін дії віз, дозволів на проживання, карт перебування продовжено, – не мають права перетинати кордон.

«На нашу думку, необхідно внести зміни до положень Закону, що стосуються переміщення громадян України країнами ЄС та умов в’їзду на територію Польщі. Правила повинні відображати поточну ситуацію і відповідати на поточні проблеми. Ми закликаємо, аби до часу введення нових положень Закону, щоб уникнути практичних проблем, зокрема, пов’язаних із виконанням громадянами України службових обов’язків, що передбачають закордонні відрядження, були видані відповідні рекомендації для Прикордонної служби Польщі” – закликає Яцек Пєхота, президент Польсько-української господарчої палати.

ТГ

Facebook
Twitter
LinkedIn