Шимчиха в “Super Express”

13.12.2022. Вартість відбудови України оцінюється самими українцями (конференція в Лугано) на 750 млрд доларів. У результаті санкцій вилучено кошти російських банків і активи російських олігархів на Заході на суму 350 мільярдів доларів.

Залишається відкритим питання, чи ці кошти можуть бути призначені безпосередньо на відновлення України або військові репарації, – зазначив Даріуш Шимчиха, віцепрезидент Польсько-української господарчої палати в розмові з Хубертом Біскупським, заступником головного редактора “Super Express”.

Шимчиха підкреслив, що відновлення має відбуватися відповідно до вищих стандартів, зокрема кліматичних, згідно з українським будівельним законодавством, яке передбачає, наприклад, нижчу забудову з підвальними приміщеннями, що можуть виконувати функцію бомбосховища.

Євросоюз обіцяє допомогу у відновленні України.

“Я думаю, що Європейська комісія буде використовувати такий же механізм фінансування відновлення України, як і при коштах на Національний план відбудови, тобто випустить облігації, які через 20-30 років будуть викуповуватися ЄС. Знаючи, як працює Європейський Союз, я думаю, що фінансування виділятиметься під конкретні проєкти і буде адресоване конкретним одержувачам. Частина коштів може бути призначена на співпрацю з українськими територіальними органами влади, які готуватимуть місцеві програми з відновлення житлової, дорожньої інфраструктури, – заявив Шимчиха.

Детальніше: https://superbiz.se.pl/wiadomosci/miliardynaodbudoweukrainyczypolskasiedorzuciaaFWbbHXTptSjD.html#source=mail

Facebook
Twitter
LinkedIn