Кількість посвідок на проживання у Польщі зростає

20 жовтня 2020. Кількість дійсних дозволів на тимчасове і постійне проживання у Польщі, наданих громадянам України, постійно зростає і на сьогодні становить 233,5 тис. (проти 205 тис. у 2019 році).

За даними Управління у справах іноземців, понад 187 тис. – це дозволи на тимчасове проживання, що видаються максимум на 3 роки; 40 тис. становлять дозволи на постійне проживання, а 6 тис. – проживання довгострокового резидента ЄС, термін дії яких – необмежений. Найвищою динамікою зростання  (+25%)  характеризуються дозволи на проживання довгострокового резидента Європейського Союзу.

58% громадян України, які проживають у Польщі на підставі дозволів на проживання – це молодь віком від 20 до 39 років, ⅔ – чоловіки.

Найбільша кількість рішень (майже 48 тис.) щодо надання дозволу на тимчасове або постійне проживання було зареєстровано в Мазовецькому воєводстві, 28 тис. у Малопольському і 27 тис. у Великопольщі.

«У зв’язку з погіршенням епідемічної та економічної ситуації в країні, у ці скрутні часи Польща стає для українських мігрантів привабливою, безпечною і відносно легкодоступною альтернативою для життя і роботи. Крім цього, зростанню кількості посвідок на проживання сприяє ряд спрощень процедури легалізації перебування й роботи, введених урядовим Антикризовим щитом, наприклад, автоматичне продовження терміну дії дозволів на тимчасове проживання під час епідемії, а також незмінний попит польської економіки на людські ресурси” – коментує ситуацію Павел Кулага, голова Комітету з питань міграції та працевлаштування Польсько-української господарчої палати.

TG

Facebook
Twitter
LinkedIn