В Україні бум передбачень

21 липня 2023 року. Астрологічний бізнес в Україні – на піку популярності. За деякими підрахунками, його обсяг вже перетнув позначку у два мільярди доларів. З’являється величезна кількість застосунків на смартфонах для щоденного перегляду прогнозів, сайти з дайджестами на місяць з перспективами на майбутнє для особистого життя, власного бізнесу, економіки країни та навіть з передбаченнями щодо завершення війни. Чому пожвавився попит до зіркових прогнозів та як цьому сприяє діджиталізація?

Інтерес до всіляких прогнозів від астрологів, екстрасенсів, ворожок, провидців зазвичай зростає у часи нестабільності. Невпевненість у завтрашньому дні змушує людей різними способами повернути собі контроль над ситуацією або бодай створити ілюзію цього. Саме тому астрологія стала інструментом, до якого можна звертатися в період криз. Події, що спричиняють вакуум довкола розуміння майбутнього, змушують людей шукати альтернативні шляхи для отримання відповідей.

Психологи у тяжінні до астрологічних прогнозів вбачають деякі закономірності. Чим нестабільніша ситуація в суспільстві, тим більше звернень до астрологів та мольфарів. Чергову хвилю інтересу зафіксували після економічної кризи 2008 року, наступну – у 2019 році. Пандемія спровокувала астрологічний бум і перетворила «галузь» на процвітаючий ринок вартістю в мільярди доларів. Виріс трафік публікацій з гороскопами, популярними стали акаунти з астрологічними мемами в Instagram. Інвестори доволі швидко зорієнтувалися, що потенціал «ринку містичних послуг» надто потужний і привабливий, відтак почали вкладати великі гроші в астрологічні стартапи. І, за свідченням експертів, не помилилися.

Адже інтерес до астрології, особливо серед молоді, зростає шаленими темпами, особливо зараз, під час повномасштабної війни. Серед найпопулярніших додатків — Co-Star. Додаток створює індивідуальну «карту долі» за датою народження і розкриває захоплення та пристрасті. Co-Star надає щоденні рекомендації в таких сферах, як «Я», «Духовність», «Соціальне життя» і «Робота». Усього за три долари на місяць охочі можуть звʼязатися з контактами у спільноті Co-Star, щоб поділитися та порівняти дані. Особливо популярний цей додаток серед дівчат 20—25 років, які щодня перевіряють, наскільки їхні «зірки сходяться» з тією чи іншою людиною. Експерти прогнозують, що Co-Star дуже скоро може потягатися з іншими гравцями на такому специфічному ринку, як за вартістю, так і за охопленням користувачів.

Хоча астрологія як наука існує чотири тисячоліття, масова диджиталізація останніх років дозволила їй пережити черговий ренесанс, стверджують експерти

Застосунок Nebula, створений українськими фахівцями, за роки існування досягнув позначки 20 млн завантажень і 300 тис активних користувачів щодня. Натальна карта в телефоні, астрологи-фрілансери та чайові від вдячних клієнтів — так цифровий світ уживається із зірками.

У компанії зазначають, що застосунок має три джерела монетизації: преміум-підписка, реклама та консультації з експертами. Користувач може обрати систему передплати, її ціна – від $2,99 до $49,99 на місяць. Зважаючи  на велику кількість підписників на платформі для спілкування, застосунок щороку приносить $40-50 млн. Перш ніж почати заробляти, творці Nebula витратили $2 млн. Компанія досить швидко зібрала «свою» аудиторію – додаток встановило майже 9 мільйонів людей.

Контент у додатку будується на натальній карті. Її розраховують за часом і місцем народження — ці дані людина вводить, коли реєструється. Цікаво те, що готової бази прогнозів немає, її створюють з нуля. Частину текстів пише астролог, а частину — генерує штучний інтелект.

«Ми не пишемо людині погані новини, публікуємо тільки позитивні прогнози. Якщо людина звертається за консультацією і астролог бачить, що все буде погано, ми або перефразовуємо відповідь на більш нейтральну, або не відповідаємо зовсім і повертаємо гроші», — стверджує один із засновників компанії Олександр Федоров, коментуючи зростання числа підписників.

Такий феномен психологи пояснюють тим, що невідомість – це один з найбільших страхів людини. Брак інформації викликає тривогу.

«Природа людини така, що вона прагне якомога швидше отримати пігулку, яка миттєво розв’яже всі її проблеми. Тобто ми шукаємо відповіді на питання. Коли людина отримує якусь дозу інформації, нехай навіть неправдивої, у неї з’являється відчуття контролю», – пояснює відома українська психологиня Катерина Зінасс.

Інша причина, з якої чимало людей звертаються до представників окультних послуг, – це бажання зняти з себе відповідальність за своє життя, – стверджує психотерапевт Наталія Нежданова.

Відомий український телеведучий Вадим Карп’як  помітив, що у нелегкі воєнні часи гороскопи стали ще й інструментом російської пропаганди.

«Українці звикли споживати багато російськомовного контенту. Зокрема, шукають «наукові» пояснення у дослідженнях російського астролога Павла Глоби чи інших іменитих астрологів, що користуються довірою розгублених читачів. У їхніх прогнозах простежується тенденція нагнітання. Це змушує українців переживати емоційні гойдалки. Ті отримують таку інформацію як чарівну пігулку, потім розчаровуються і, як наслідок, переживають пригніченість. Бо насправді прогнози щодо війни – це маніпуляція сприйняття дійсності»,-  пояснює популярний тележурналіст.

Однак саме зараз, у часи невизначеності, в астрологічних додатків з’являються мільйони нових підписників, у професійних астрологів зі стажем графіки забиті на місяці вперед. Люди готові заплатити будь-які гроші, аби почути від авторитетних астрологів дату закінчення війни.

Вікторія Чирва
Photo by Vedrana Filipović on Unsplash

 

Facebook
Twitter
LinkedIn