Які зміни очікують українців з 1 січня

29 грудня 2022 року. Новий рік – це завжди очікування чогось нового. Пересічних громадян цікавить, чи поліпшиться їхній рівень життя, зважаючи на те, що в країні не скінчилась війна. Йдеться, насамперед, про соціальні виплати, пенсії, тарифи та курс долара.

Повномасштабна війна перекреслила надії українців на підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Тож у бюджеті на 2023 рік на це навіть не передбачено видатків. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність  та мінімальна пенсія за віком не перевищить 2093 гривні, мінімальна зарплата складе 6 700 грн.

Не зміниться й прожитковий мінімум для працездатних. Як і раніше, він становитиме 2 684 грн., для дітей до шестирічного віку – 2 272 грн., для дітей від 6 до 18 років – 2 833 грн.

Чи очікувати на індексацію пенсій? Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, що індексація пенсій взагалі-то планується. Але тільки з березня. Її розмір, скоріш за все, не перевищить 5,4%.

Тим, хто тільки збирається вийти на пенсію, у міністерстві роз’яснили порядок оформлення: на пенсію за віком у прийдешньому році зможуть українці, яким виповниться 60 років за умови, що трудовий стаж складатиме 30 років. У 63 роки – ті, хто має стаж 20 років. У 65 років – зі стажем 15 років. Тим, кому бракуватиме 15 років стажу, пенсія не виплачуватиметься. Для такої категорії в державному бюджеті передбачена грошова допомога.

Серед новацій, які очікують громадян України в 2023 році, – злиття Фонду соціального страхування і Пенсійного фонду. Через такі зміни нарахування субсидій відбуватиметься виключно через Пенсійний фонд. Уже зараз населення може оформляти субсидії у центрах надання адміністративних послуг чи за допомогою уповноваженого представника місцевої влади, через «Дію», сервісний центр Пенсійного фонду, портал чи мобільний застосунок ПФУ. Середній розмір субсидії складатиме близько 1 800 грн на місяць.

Українцям важливо знати, що автоматичне нарахування усіх видів державної соцдопомоги, пільг, яке було впроваджене на період воєнного стану, припиняється. Автоматичне нарахування поширюватиметься тільки на тих громадян, які проживають на окупованих територіях, або там, де тривають бойові дії.

Людей, звісно, цікавить, чи зміняться тарифи на комунальні послуги? Тут без підвищення не обійдеться, зважаючи на значні руйнування національної енергетичної структури. Компанія «Укренерго» планує збільшити тарифи на постачання електроенергії  та диспетчерське управління наступного року. Якщо таке рішення затвердять, тарифи виростуть майже удвічі.

Фахівці «Укренерго» пояснили, що підвищення тарифів на світло стосуватиметься перш за все бізнесових структур, але це відчують і пересічні українці, адже підвищення цін на електроенергію неодмінно позначиться на собівартості товарів і послуг.

Вже є рішення національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення. У комісії обіцяють здійснити підвищення тарифів у два етапи. На першому етапі тарифи зростуть в середньому на 10%. Така вартість буде діяти до 30 червня 2023 року.

Також Україну очікують зміни, пов’язані з курсом долара. Фінансові аналітики поки що неодностайні у прогнозах щодо курсу долара. Середньорічний курс долара в держбюджеті зафіксований на рівні 42,2 грн із девальвацією до 45,8 грн. Більшість експертів вважають такі показники оптимістичним сценарієм і радять у будь-якому разі робити поправку на війну.

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn