Повернення, тобто перезапуск

Даріуш Шимчиха, член Польсько-української господарчої палати, писав про наші ділові стосунки на сторінках «Трибуни» 5 червня:

(…) Економічна ситуація змушує українців емігрувати за хлібом. Під кінець травня в Україні зареєстровано півмільйона безробітних, з яких 200 тисяч прибуло власне в цьому місяці.

Економіка, як й у всьому світі, сповільнилася. Прем’єр Денис Шмигаль в інтерв’ю для Reuters дав оцінку, що ІІ квартал 2020 року буде найгіршим для економіки України. ВВП у ІІ кварталі зменшиться на 12%, а в масштабі всього 2020 року ВВП зменшиться на 5 відсотків.

(…) Баланс польсько-українського економічного співробітництва в добу коронавірусу не є очевидний. Однак є пара фактів, що мають не тільки символічне значення.

Рейсом з Києва до Варшави найбільший у світі транспортний літак Ан-225 «Мрія» повернувся на транспортні простори і ринки. За вантаж, його ціну, придатність для польської служби здоров’я й інші політичні обставини ДП «Антонов» не несе відповідальності.

Пару днів тому голова PGNiG Єжи Квецінський проінформував, що в І кварталі 2020 року його фірма експортувала до України більше ніж 600 млн кубометрів газу. Зростає значення Польщі для енергетичної безпеки України.

(…) 21 травня відбулися польсько-українські економічні консультації на рівні директорів департаментів відповідних міністерств обидвох держав. (…) є перспектива проведення сьомого засідання Українсько-польської міжурядової комісії з питань міжнародного співробітництва на рівні віце-прем’єрів обидвох держав восени 2020 року в Києві.

За даними з Києва, зростає значення економічного співробітництва з Польщею. Китай, з торговим оборотом на 3,2 млрд USD, був у І кварталі 2020 року першим партнером України. Польща, з зовнішньоторговельним оборотом на 1,8 млрд USD, посіла друге місце! У цей час торговий оборот України з усім Європейським Союзом досяг 10,6 млрд USD.

Дані з Варшави також добрі. У 2019 році Україна була другим (після Росії) економічним партнером Польщі на східних ринках. У 2019 році торговий оборот збільшився на 4,1 відсотка (8,6 млрд USD), а польський експорт збільшився на 5,9 відсотка (5,5 млрд USD).

Статистики з січня і лютого показують, що в порівнянні до такого самого періоду 2019 року експорт до України збільшився на 19,3 відсотка (946,6 млн USD), а імпорт з України зменшився на 4,1 відсотка (457 млн USD).

Тож, беручи до уваги «гостру тінь туману» історичної політики Польщі в стосунку до України та «чорного лебедя», що таїться і є передвісником непередбачуваних ситуацій в економіці, бізнес йде нам цілком добре.

(…) Лідери Європейського Союзу вже говорять про необхідність більш близького розташування партнерів, зміцнення європейської економіки і перенесення частини виробництва з Китаю до Європи. Польща і України можуть цим скористатися.

Повна стаття:

LINK

Facebook
Twitter
LinkedIn