Ручний суд під маскою реформи?

13 грудня 2022 року. Верховна Рада ухвалила закон № 7662 щодо відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах. Ініціатори документу стверджують, що нова процедура відбору дозволить обирати до КС по-справжньому незалежних професіоналів. Втім, експерти підозрюють владу у намаганні узурпувати судову владу. 

Законопроєкт було прийнято у першому читанні ще в вересні цього року, а 28 листопада профільний Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував його прийняти в цілому. Щоправда, до другого читання було внесено кілька важливих змін.

Вони стосуються формування Дорадчої групи експертів, які визначатимуть відповідність кандидатів займаній посаді. На перші 6 років пропонується встановити наступний склад ДР: по одному члену групи від Президента, парламенту, з’їзду суддів та Кабміну за пропозицією Венеційської комісії, 2 – від уряду за пропозицією міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

По закінченню шестирічного періоду передбачаються зміни: замість Венеційської комісії одного члена Дорадчої групи експертів буде призначати Національна академія правових наук, ще один буде делегований від З’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Ще одного експерта матиме право делегувати представник громадських об’єднань, які протягом останніх п’яти років здійснюють діяльність у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції. Експерти вважають, через ці зміни за 6 років у складі Дорадчої групи може взагалі не залишитися міжнародних експертів, що зробить Конституційний суд ручним і підконтрольним владі.

Варто згадати, що Конституційний суд, який виносить вердикт щодо конституційності того чи іншого законопроекту, свого часу намагалися взяти під контроль усі українські президенти. Леонід Кучма таким чином намагався узаконити свій «третій термін». Віктор Янукович змусив кількох суддів КС піти у відставку і призначив лояльних до себе осіб, які розширили президентські повноваження, фактично повернувши Конституцію 1996 року.

Володимир Зеленський також не уникнув спокуси підпорядкувати собі Конституційний суд. У листопаді 2021 року за президентською квотою були призначені Оксана Грищук та Олександр Петришин і, які свідчать юристи, цей процес не був бездоганним. Адже під час призначення цих суддів відкритих вакансій у суді не було. Крім того, призначення відбулося без конкурсу, який передбачений самою Конституцією.

Ще одне політично забарвлене призначення до Конституційного суду – колишня депутатка від «Слуги народу» Ольга Совгиря. Загалом, за даними Фундації DEJURE, Офіс президента контролює вже п’ятеро суддів КС.

Нещодавно на спеціальному засіданні Конституційного Суду було звільнено трьох суддів: Ірину Завгородню, Сергія Саса та Ігоря Сліденка. Всі троє призначені за квотою парламенту. Але якщо Сас та Сліденко повинні були скласти повноваження у березні 2023 року, то повноваження Завгородньої закінчуються аж за 5 років.

Тепер на їхнє місце мають бути призначені інші судді за квотою Верховної Ради, де, як відомо, президентська партія має більшість. Враховуючи, що судді КС призначаються терміном на 9 років, Президент і його партія можуть надовго закріпити свій вплив на КС.

На думку голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, ухвалений законопроект закріплює контроль Офісу президента над суддями Конституційного суду, і невідомо, до яких наслідків це призведе.

«Ухвалений сьогодні закон не тільки не гарантує вирішальний голос у відборі суддів КСУ незалежним експертам, він робить з міжнародників ширму для протягування в КСУ ручних суддів. Тепер заблокувати кандидатів, яких тягне Банкова, буде набагато складніше. Тому з новим законом вже до літа влада контролюватиме більшість у КСУ. Це означає, що влада зможе утнути все, що заманеться: провести дочасні вибори, знести ВАКС або скасувати судову реформу. Жодних запобіжників, Конституційний суд радо «освятить» будь-яку спущену згори ідею», – написав Шабунін.

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn