Моноуряд Єрмака

10 вересня 2024 року. Після завершення переформатування уряду стала зрозумілою мета цих кадрових ротацій. Більшість з дев’яти новопризначених міністрів – з орбіти голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Так, одне з найпомітніших призначень – міністр закордонних справ Андрій Сибіга. До цього він обіймав посаду заступника міністра, а перед призначенням до МЗС працював заступником голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Андрій Сибіга – професійний дипломат, почав дипломатичну кар’єру ще у 1997 році. Працював на різних посадах у посольстві в Польщі, був послом у Туреччині, працював у центральному апараті МЗС. У 2021 році став заступником голови ОПУ з міжнародної роботи. Брав участь у закордонних візитах української делегації, був присутній на всіх важливих переговорах – зокрема, зі спецпредставником Китаю Лі Хуеєм та перемовин щодо безпекових угод, зокрема з Польщею.

У квітні 2024-го Сибіга став першим заступником Дмитра Кулеби – його зоною відповідальності були зустрічі з послами та делегаціями, прийом вірчих грамот. Примітно, що у травні він удостоївся особистого прийому у Варшаві від президента Польщі Анджея Дуди.

Андрій Сибіга також відомий тим, що саме він написав сумнозвісний лист до послів європейських держав про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам призовного віку. Це спровокувало хвилю обурення в українському суспільстві.

Ще один новопризначений чиновник з орбіти голови Офісу президента – Олексій Кулеба, якому дісталася посада віце-прем’єра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Нагадаємо, у 2022 році уряд об’єднав два міністерства – інфраструктури та розвитку громад і територій у нове відомство. Після відставки попереднього міністра Олександра Кубракова навесні 2024 року об’єднане відомство мали знову розділити на Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики. Проте цього так і не було зроблено.

У відомстві Кулеби – автомобільний, міський, водний, авіаційний транспорт, дорожнє будівництво, залізничні перевезення, поштовий зв’язок, будівельна галузь, комунальні послуги, благоустрій територій, децентралізація та розвиток місцевого самоврядування та інші напрямки.

Свою кар’єру Олексій Кулеба почав у 2019 році після обрання Володимира Зеленського – на посаді заступника голови КМДА Віталія Кличка. У пресі писали, що його туди привів шкільний друг Зеленського Олексій Новіков, який працював радником президента. Під час конфлікту між київською мерією та Офісом президента та розділом посади мера та голови КМДА Кличко погодився віддати Офісу посаду керівника департаменту благоустрою. Крісло зайняв Кулеба.

У лютому 2022 році був призначений головою Київської Обласної державної адміністрації. А на початку 2023 був запрошений на посаду заступника Андрія Єрмака з регіональної політики, звідки, як і його колега Андрій Сибіга, перейшов на посаду до уряду.

Ще один заступник Єрмака, з яким вони разом вчилися у Київському Інституті міжнародних відносин – Андрій Точицький, який очолив міністерство культури та інформаційної політики. Він є кадровим дипломатом, був представником України при Європейському союзі та за сумісництвом послом України в Бельгії та Люксембурзі, працював заступником міністра закордонних справ (2021–2024). А от культури не має жодного відношення. Втім, у провладній фракції цим не переймаються: на їхню думку, найголовніше зараз – посилити культурну дипломатію та боротьбу з дезінформацією, тому досвід та навички Точицького стануть у пригоді.

Наближеним до Єрмака вважають і колишнього голову ФДМУ Віталія Коваля, який обійняв посаду міністра аграрної політики та продовольства. Коваль має ділові зв’язки із співвласником “Кварталу 95” Тимуром Міндічем. Також він є віцепрезидентом Асоціації спортивної боротьби України, яку тривалий час очолював колишній депутат з Партії регіонів Ельбрус Тедеєв. Помічником Тедеєва упродовж 10 років був… Андрій Єрмак.

Ніхто особливо не приховує, що кадрові ротації в уряді – це консолідація влади навколо «віцепрезидента» Андрія Єрмака. Тепер у Володимира Зеленського є не лише монобільшість, але й «моноуряд».

Вікторія Чирва
Фото Офісу Президента України

Facebook
Twitter
LinkedIn