Бум українських дронів

1 серпня 2023 року. Українських дронів стає все більше. Те, що вони вже успішно долітають до російської столиці, створює додаткові стимули для того, щоб розвивати виробництво власних БПЛА. І процес триває.

У порівнянні з минулим роком виробництво деяких категорій безпілотників в Україні зросло в 100 разів. 40 українських БПЛА пройшли процедуру введення в експлуатацію та вже отримують державні контракти. Ще рік тому таких безпілотників було лише 7.

За запитом ЗСУ від початку року законтрактовано майже 1600 дронів на 3,3 млрд грн. Міністр оборони України Олексій Резніков  заявляє, що в Україні почався «справжній бум» виробництва дронів.

Це означає, що держава, нарешті, фокусується на системному стимулюванні розвитку виробництва безпілотників. Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економіки Юлія Свириденко зауважує: «Для України питання виробництва та постачання на фронт будь-якої зброї — це питання збереження життів наших захисників та громадян. І зрештою це питання перемоги. Ми знаємо потреби фронту, тобто фактично обсяг ринку. І маємо зрозуміти, скільки сьогодні готові виробляти вітчизняні виробники, які є вузькі місця, що заважають збільшити виробництво, які дії потрібні від уряду, щоб розв’язати всі наявні проблеми».

Що сприяло пожвавленню на ринку виробництва дронів? Експерти стверджують, що поштовхом стало рішення уряду про спрощення процедури для розробників та виробників озброєння. Згідно з документом, процедура введення в експлуатацію виробів сягає лічених тижнів разом із укладанням державних контрактів. Раніше цей процес міг тривати два-три роки.

До того ж, повідомляє очільник уряду Денис Шмигаль, українська влада врегулювала питання прибутків для вітчизняних постачальників сектора оборони. Тому тепер вони мають однакові права з іноземними виробниками літальних апаратів.

«Зі свого боку уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестуємо в українських виробників безпілотників. Ми усунули митні бар’єри для завезення запчастин і комплектацій. Підняли частку прибутку виробників БПЛА до 25%, а також ухвалили рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів», – зауважив Денис Шмигаль.Раніше частка прибутку не перевищувала 1%, що жодним чином не стимулювало виробників літальних апаратів.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров вбачає в рішеннях уряду позитив, адже українським виробникам наразі створюються всі умови.  Влада усунула майже всі блокери, ввела fast-track для БПЛА, створила спеціальні зони для навчання пілотів та тестування дронів, прибрала зайву бюрократію, спростила допуск для експлуатації та багато іншого.

За словами очільника профільного міністерства, безпілотники мають велике значення в російсько-українській війні, оскільки ці бойові дії — фактично війна технологій. Тому країна має якнайшвидше розвивати цю гілку військових технологій, створюючи нові дрони та вдосконалюючи наявні моделі.

Загалом на ринку працюють понад 100 компаній, які виготовляють дрони. Але цього недостатньо. Військовим потрібні тисячі FPV-дронів, адже вони швидкі, влучні, маневрені та знищують багато російської техніки.

Командир ЗСУ Денис Ярославський пояснює: “БПЛА зараз здатні евакуювати поранених, підвозити БК, вести спостереження, вражати цілі. Дрони здатні на все. І якщо ми одного бійця замінимо тисячею дронів, від цього вже буде користь. Тому що дрон можна відновити, виготовити новий, а людину – не повернеш”.

Загалом війна створила в Україні великий ринок БПЛА. З 2014 року з’явилося багато приватних компаній, що виробляють безпілотники. Дрони українського збирання за якістю вже не поступаються іноземним аналогам. Україна вже має безпілотники, які можуть діставатись столиці російських загарбників.

Співзасновник «Монобанку» та виробник БПЛА «Довбуш»  Володимир Яценко оголосив премію в 20 млн грн виробникам, чий БПЛА долетить до Красної площі. Наразі його команда працює над створенням безпілотника, який зможе долати відстані у 500 та 1000 км. Не виключено, що комусь таки дістанеться премія, адже від вежі Москва-сіті до Красної площі всього 10 кілометрів.

Співзасновник однієї з компаній-виробників дронів Дмитро Ковальчук зауважує, що завдяки сприянню Мінцифри, значно прискорились терміни закупівель безпілотників між компаніями та Міністерством оборони.

Валерій Боровик, розробник БПЛА, командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел” дає свою оцінку ринку безпілотників: «У нас поки що кілька видів бортів і «зоопарк ідей». Та за грамотної організації такий підхід у майбутньому може дати перевагу і на полі бою, і на ринку БПЛА».

Залишається проблема комплектації дронів, адже ми в цьому питанні залежні від поставок з Китаю. Однак військові аналітики стверджують, що Україні під силу вийти на понад 70% власного виробництва для дронів. Українські безпілотники вже визнали інноваційними на міжнародному ринку.

Завдяки тому, що українські БПЛА створюються на базі штучного інтелекту, вони здатні ефективно долати такі перешкоди, як РЕБ. І навіть при втраті зв’язку з оператором через радіоелектронні перешкоди, дрон з використанням ШІ все одно досягає цілі. Крім цього, штучний̆ інтелект дозволяє безпілотникам вражати не тільки статичні цілі за певними координатами, але й рухомі, що є революційним оновленням усіх наявних дронів.

Головний успіх українських компаній, які зайнялися виробництвом дронів, полягає в тому, що вони тісно співпрацюють з військовими, що перебувають на передовій. Саме це дозволяє випробовувати дрони, а після – адаптувати та вдосконалювати їх, в залежності від потреб, які диктує поле бою. Експерти зазначають, що українські «пташки» вже не тільки шпигують за окупантами, а й успішно знищують їх.

Перед Україною нині надважке завдання – отримати перевагу у небі, враховуючи, що росія має значно більше можливостей і потужностей для виробництва і поки що переважає у кількості літаків, артилерії, боєприпасів та живої сили. Тому виробництво дронів в Україні, за влучним висловом Михайла Федорова, – це «гонка технологій 24/7».

Вікторія Чирва
Photo by KAL VISUALS on Unsplash

 

Facebook
Twitter
LinkedIn