П’ятнадцять років – за державну зраду

26 липня 2023 року. В Україні — нова хвиля гучних справ про державну зраду. Підозри вручено двом фігурантам – чинний народний депутат від забороненої партії ОПЗЖ Олександр Пономарьов та екснардеп Євгеній Мураєв, чия партія НАШІ також заборонена в Україні. Під час написання цього матеріалу стало відомо про вручення підозри ще одному колишньому члену ОПЗЖ – Вадиму Рабиновичу.

У СБУ повідомляють, що список депутатів-зрадників може розширитись.

“Деяких депутатів-зрадників просто важко фізично виловити. Тому що вони переховуються у недружніх для нас країнах. Хоча і їх важливо притягнути до відповідальності, але коли війна закінчиться. І вони будуть покарані. Цим питанням треба вже серйозно займатися», – пояснює політолог Олексій Голобуцький.

Тепер детальніше про кожного з фігурантів. Євгеній Мураєв — колишній депутат Харківської облради від Партії регіонів, який у роки президентства Віктора Януковича був призначений головою райдержадміністрації у рідному місті Зміїв (Харківська область). У 2012 та 2014 роках двічі обирався депутатом Верховної Ради (вперше — як мажоритарник від Партії регіонів, вдруге — як самовисуванець, пізніше увійшов до складу фракції Опозиційний блок).

У 2016 році Мураєв відверто брехав, що на початку російського вторгнення на Донбас в 2014 році в Маріуполі начебто воювали американські солдати. Впродовж кількох років гібридної агресії рф стверджував, що на сході триває «громадянська війна», а саму Революції Гідності неодноразово називав «державним переворотом».

25 лютого 2022 року, через добу після початку великої війни, Євгеній Мураєв заявляв, що Україні доведеться капітулювати, а також що він давно пропонував «дати воду в Крим» і «розійтися мирно» зі створеними Росією «квазіреспубліками» «ЛНР» і «ДНР». Мураєв виїхав з України у травні минулого року, перетнувши український кордон з Угорщиною. Колишньому нардепу повідомили про підозру на основі доказової бази, зібраної СБУ, відповідно до якої Мураєв причетний до підривної діяльності проти України.

Слідство встановило, що він використовував підконтрольний йому телеканал «Наш» «для масового поширення кремлівських наративів в інформаційному просторі України».

«Таким чином він цілеспрямовано використовував власний медіаресурс для маніпулювання суспільною думкою українців в інтересах РФ. Насамперед це стосувалось подачі викривленої інформації про внутрішню ситуацію в нашій державі та її сприйняття на міжнародній арені», — пояснили в СБУ зміст справи проти Мураєва. До речі, вже після початку війни з’ясувалося, що у Кремля були великі плани щодо Мураєва: у разі перемоги росії він мав стати керівником нового українського уряду.

Після довготривалих і ретельних експертиз, ініційованих Службою безпеки України, наразі остаточно підтверджено «факти злочинної діяльності Мураєва проти державної безпеки України».

Другий фігурант слідства – Олександр Пономарьов, який входив до фракції забороненої в Україні проросійської партії ОПЗЖ. Пономарьова викрили на співпраці з росією вже під час великої війни. Перебуваючи на тимчасово окупованій території Запорізької області, із власної волі пішов на співпрацю з окупантами. Документально підтверджено, що Олександр Пономарьов перереєстрував підконтрольні йому підприємства в Бердянську за російським законодавством та організував виробництво й передачу продукції російським окупаційним військам.

Пономарьов відомий як «тіньовий господар Бердянська» та «місцевий феодал», нагадують експерти руху Чесно. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв розповів деталі про антиукраїнську діяльність депутата у Бердянську.

Так, за його словами, Пономарьов був “типовим містечковим царьком, без волі якого у Бердянську не відбувалося нічого”. До проросійської діяльності Пономарьов також залучив підконтрольні йому ЗМІ, які досі транслюють пропаганду для мешканців Бердянська та вводять їх в оману.

Важливо, що СБУ зібрала докази проти Пономарьова та вручила підозру ще до того, як він щось запідозрив та не втік за кордон. Пономарьову загрожує до 15 років в’язниці.

Третій фігурант – ще один член ОПЗЖ Вадим Рабинович. Йому інкримінують те, що він розповсюджував серед населення та політичного керівництва країн Європейського Союзу антиукраїнську пропагандистську інформацію.

За словами слідчих ДБР, Рабинович у своїх численних виступах та інтерв’ю оприлюднював маніпулятивні висловлювання, що несли шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, державній, економічній та інформаційній безпеці України. Ця діяльність допомагала керівництву росії досягати своїх військово-політичних цілей та забезпечувала РФ ідеологічну допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, – додають у Державному бюро розслідувань.

У листопаді минулого року Вадима Рабиновича позбавили депутатського мандату. Зараз йому вручено підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

За інформацією слідства, колишній депутат наразі переховується за кордоном. Повідомлення про підозру здійснили шляхом скерування відповідного запиту про міжнародну правову допомогу до Держави Ізраїль.

Ця «трійка» поповнить список народних депутатів-зрадників. Він доволі солідний: Андрій Деркач, Ілля Кива, Тарас Козак, Ренат Кузьмін, Євгеній Шевченко, Нестор Шуфрич та інші.

Аналітики із руху Чесно зауважують, що від  ОПЗЖ в реєстрі 78 політиків, зокрема 22 депутати 9-го, нинішнього скликання Верховної Ради. Більша частина потенційних державних зрадників змінили свою проросійську риторику та продовжують працювати в парламенті. А колишній співголова партії Юрій Бойко й досі має звання Героя України. Інший фігурант реєстру Нестор Шуфрич продовжує бути головою Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Вікторія Чирва
Photo by niu niu on Unsplash

 

Facebook
Twitter
LinkedIn