Як Залужний засмутив українців

16 грудня 2022 року. Інтерв’ю головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного виданню The Economist викликало неоднозначну реакцію в українському суспільстві. Особливо засмутилися ті, хто щиро вірив, ніби війна от-от закінчиться. Адже, за словами Залужного, у росіян ще достатньо людської сили та зброї, щоб спробувати у лютому-березні повторити свою атаку на Київ з білоруської території.

Ось кілька основних тез, які прозвучали від Головнокомандувача ЗСУ для британського видання.

  • «Наша стратегічна задача – втримати рубіж і підготуватися до війни, яка може розгорітися в лютому. Мати резерви і зброю. Війна ця почнеться не на Донбасі, а з Білорусі в напрямку Києва, можливо, з півдня. Маємо на цьому зосередитися. Хай пробачать мене військові в окопах, але нам треба накопичити ресурси для тривалих боїв наступного року».
  • «Російська мобілізація спрацювала. Неправда, що у них все так жахливо і вони не будуть боротися. Будуть, бо цар велів їм іти на війну, і вони підуть воювати. Росіяни готують 200 тис. свіжих солдатів. Я не сумніваюся, що вони ще раз спробують піти на Київ».
  • «Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але дайте ресурси. Треба 300 танків, 700 БМП, 500 гаубиць і ми вийдемо на кордони 23 лютого. Ми отримуємо менше, ніж треба. Бійців у ЗСУ зараз вистачає. Мені не треба ще сотні тисяч. Нам треба танки, БТР, БМП і боєприпаси. Я навіть не говорю про F-16. В українських Силах оборони вистачає військових, однак Україна потребує збільшення постачання боєприпасів, снарядів для артилерії, техніки та засобів ППО. Нам треба засоби протиповітряної і протиракетної оборони. Зараз ефективність ППО 76%. Росіяни шлють 100 ракет, щоб 24 долетіли».

Після виходу інтерв’ю Facebook вибухнув обурливими коментарями на кшталт «Та що ж це таке, які нові атаки, українські збройні сили так успішно відбивають атаки ворога, що перемога настане ще до Нового року!». Втім, жодних підстав так вважати немає – крім радника президента Олексія Арестовича, який у квітні стверджував, що війна закінчиться «за два-три тижні», ніхто не казав, що завершення бойових дій настане швидко.

За словами шеф-редактора сайту «Главком» Віктора Шлінчака, інтерв’ю Залужного засмутило тих, хто не слідкує за ситуацією.

«Якщо вам сказали щось таке, що у вас породило страх, значить, ви погано працюєте з інформацією і погано уявляєте собі, що відбувається на фронті. І дивно, що так. Ситуація на фронті непроста – і це Залужний лише підтвердив. Крім того, це інтерв‘ю в першу чергу для західної аудиторії. Особливо для тих, хто приймає рішення і гальмує передачу Україні зброї. Посил зрозумілий: хочете закінчити війну – дайте засоби, щоб її закінчити», – пише журналіст.

Політолог Сергій Марченко вважає, що інтерв’ю Залужного розраховано не тільки на західну, але й на російську аудиторію, тому не все, що він говорить, треба сприймати за чисту монету.

«Щиро жаль тих, кого засмутило інтерв’ю Залужного. З початку війни нічого не змінилося. Ми воюємо з другою армією світу за чисельністю, кількості озброєння та боєприпасів. Скоріш за все, вони знову полізуть на Київ. Надто солодкий для них приз і надто близький до білоруського кордону. Білоруська карта надто зваблива, щоб її не розіграти. Але Залужний, швидше за все, лукавить. Ви ж не такі наївні, щоб повірити, що він розкаже The Economist правду про свою оцінку обстановки, ресурсів, про свої плани? Звичайно, це інтерв’ю будуть аналізувати на росії. І, звичайно ж, Залужний знову їх обдурить і вжарить там і тоді, коли вони не чекатимуть. Бог нас береже і дав нам одного з найталановитіших полководців сучасності», – заявив експерт.

Деякі коментатори звернули увагу, що українцям не вгодиш. Адже коли влітку 2022 року стало відомо, що Володимир Зеленський і його оточення знали про початок війни і нічого не сказали українцям, щоб завчасно не лякати, це викликало хвилю обурення – мовляв, нас не попередили. Тепер, коли Валерій Залужний попереджає прямим текстом, що у лютому-березні можливе повторення подій лютого 2022 року, люди знову незадоволені – цього разу тим, що їх попередили.

Більшість коментаторів все ж таки зводиться до думки, що Залужний (синхронно з іншими силовиками) заявив про високу вірогідність наступу з білоруського наступу з розрахунком на західну аудиторію, щоб вони не вагалися у подальших доставках зброї Україні.

Але якою б мірою не справдилися прогнози Валерія Залужного, цілком очевидно, що у лютому 2023 року Україна буде набагато краще підготовлена зустрічати незваних гостей з північного напрямку, ніж у лютому 2022.

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn