Україна – нація волонтерів

5 грудня 2022 року. Під ракетними обстрілами Україна відзначає Міжнародний день волонтера. За майже 9 років війни з росією волонтерський рух став по-справжньому унікальним явищем. Українці жартують, що якщо волонтерам замовити ядерну боєголовку, то єдине, про що вони спитають – наскільки терміново і куди доставити?

Починаючи з кінця 2013 року, коли почалася Революція гідності, українські волонтери взяли на себе функції, з якими з різних причин не могла впоратися держава. Вони допомагали протестувальникам на Майдані, приносячи їжу, теплі речі, намети. Після початку війни на Донбасі – збирали кошти, діставали та привозили в зону бойових дій оснащення та зброю для військових, забезпечували їх теплими речами і продуктами харчування. Чимало фахівців – медиків, юристів, правозахисників також почали займатися волонтерською діяльністю.

Ця робота посилилася після 24 лютого – на плечі волонтерів лягло ще більше функцій, адже до потреб наших захисників додалися численні запити щодо допомоги вимушеним переселенцям, особам, які постраждали від окупації або перебувають у місцях проведення активних бойових дій. За даними видання The Village, у перші тижні повномасштабного вторгнення було створено понад 1700 організацій, які надавали гуманітарну допомогу постраждалим від війни. Загалом же порахувати кількість волонтерів в Україні майже неможливо: більшість з них займається цією шляхетною справою не у складі якоїсь організацій, а неформально. Відомо тільки, що рахунок йде на десятки тисяч, а донати на армію та інші благодійні цілі здійснюють мільйони українців.

Особливо зворушливо, коли волонтерами виступають діти або люди вельми поважного віку. Відомі історії, коли 10-річні дівчатка відрізали і продавали волосся, які відрощували мало не з народження, а кошти пересилали на потреби армії. А 85-річний пенсіонер з Сум продав свою квартиру, а виручені за неї 35 тисяч доларів передав ЗСУ.

Військові визнають, що попри набагато краще, ніж раніше, державне забезпечення армії та допомогу міжнародних організацій, запит на послуги волонтерів залишається високим. Адже вони як приватні особи мають можливість оперативно зібрати кошти та купити, наприклад, засоби зв’язку або вживаний автомобіль. Адже саме ця техніка найбільш ходова на передовій: більше кількох тижнів автомобілі «не живуть».

Волонтерський рух в Україні став впливовим і потужним, а його лідери користуються популярністю і довірю серед співгромадян. Тому шлях від популярного волонтера до не менш популярного політика – доволі короткий. Це стало причиною того, що різні політичні сили намагаються дискредитувати рух.

Так, у вересні трапилася низка скандалів, пов’язана з волонтерами. Зокрема, двом львівським благодійним фондам, які займалися закупівлею автомобілів на потреби армії, Нацполіція висунула обвинувачення у нецільовому використанні коштів. Неодноразово лунали і звинувачення у розкраданні гуманітарної допомоги.

Якщо говорити про найвидатніших волонтерів, то першим спадає на думку Сергій Притула, однойменний фонд якого з 2014 року опікується потребами захисників. Так, влітку 2022 року Притула ініціював збір на безпілотники Байрактар, і необхідну суму – 600 млн грн було зібрано за лічені дні. Цікаво, що турецька компанія-виробник безпілотників – надала Україні дрони безкоштовно. Тоді Фонд Сергія Притули витратив кошти на супутник ICEYE, який значно розширив можливості України у плані отримання розвідданих та якісних супутникових знімків.

Але й Сергія Притулу не оминули скандали: після того, як його фонд закупив 50 бронетранспортерів «Spartan», деякі політичні лідери та волонтери заявили, що їх можна було придбати набагато дешевше. Соцмережами почала ширитися інформаційна кампанія з дискредитації волонтера. На думку фахівців, причина – у зростанні популярності Притули, який на наступних виборах може не лише очолити політичну силу та балотуватися до парламенту, але й пробувати свої сили на президентських перегонах.

За словами лідера руху «Демократична сокира», офіцера ЗСУ Юрія Гудименка, тиск на волонтерів здійснюється з політичних причин. «Волонтери ще з 2014 року мають величезну підтримку, суспільство любить волонтерів, довіряє їм, на відміну від СБУ, поліції чи судів. З точки зору банальної логіки, волонтери підконтрольні самі собі й своїм донорам. Після нашої перемоги вони матимуть ще й політичний вплив. Тому я не виключаю, що таким чином хочуть спаплюжити волонтерів, почати по всій країні розповідати, що вони крадуть допомогу і тому подібне. Дискредитувати для того, щоб потім вони не мали жодного впливу на політику», – вважає Гудименко.

Переслідування волонтерів викликало негативну реакцію у суспільстві: дії влади розцінили як необґрунтовані та упереджені. Довіра до волонтерського руху та його лідерів і справді дуже висока. Адже волонтерська діяльність об’єднує українців, а їхній внесок у наближення перемоги важко переоцінити.

Вікторія Чирва

Facebook
Twitter
LinkedIn