Кубраков – про логістику, зерно та відновлення України

29 серпня 2022 року. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков дав інтерв’ю «Економічній правді». В ньому він розповів, як працює «зерновий коридор», чому повертають акцизи на пальне та де взяти кошти на відновлення держави.

Про зерновий коридор

Наразі повноцінно працюють три основні порти на Чорному морі: Чорноморськ, Одеса і Південний. Найскладніше було першим суднам, а тепер, коли більш-менш зрозуміло, як це працює, і всі переконалися, що це безпечно, зростає динаміка заявок – близько 10-15 суден на добу. Станом на 20 серпня було понад 40 заявок, вивезено з портів близько 700 тисяч тонн агропродукції.

Для бізнесу основний ризик – безпековий, відповідно, зростає вартість фрахту та страхових послуг. За словами міністра, різні компанії поводяться по-різному, але про це можна буде говорити після закінчення війни.

«Є багато компаній приватного сектору, які роблять дуже сміливі речі, деякі люди ризикують, купують судна одне за одним. Але будемо відверті: не всі так ризикують. І українські, і іноземні компанії зовсім по-різному себе поводять», – розповів міністр Кубраков.

Про акцизи на паливо

В середині серпня стало відомо, що уряд хоче повернути акцизи на пальне. На думку Олександра Кубракова, це майже не вплине на ціну бензину, дизельного палива та автомобільного газу.

«Ми бачимо, як зараз падають ціни на нафту та нафтопродукти на світових ринках. Ми теж спілкуємося з ринком. Якщо зараз акциз повернути в тому обсязі, який ми запропонували, то все одно він значно менший, ніж до війни, і він значно менший, ніж в Євросоюзі. За такої кон’юнктури ринку, і розміру акцизу, наприклад, ціна на дизельне пальне взагалі не повинна змінитися», – впевнений міністр.

Відповідаючи на питання, чому для кожного виду пального передбачено однаковий акциз 100 євро на тисячу літрів, Кубраков відповів, що у першочерговій пропозиції Міністерства інфраструктури передбачалося збереження ставки на газ на рівні до повномасштабного вторгнення. Однак за розрахунками Міністерства економічного розвитку потрібно було вирівняти на цьому етапі акциз для всіх видів пального, щоб не було дисбалансу на ринку.

Про проекти відновлення країни

Як зазначив Олександр Кубраков, міжнародні партнери готові допомагати Україні фінансово, але виключно в тих межах, які критично необхідні нам для виживання і для підтримання економіки.

На даний момент відбувається реструктуризація попередніх проєктів, на які були виділені кошти Європейського інвестиційного банку, але таким чином, щоб можна було допомогти з відновленням найбільш критичних об’єктів інфраструктури.

Наприклад, у ЄБРР і Світовому банку заявили, що вони під час війни не фінансують капітальні видатки на ремонт доріг, але надають допомогу на все, що пов’язано з експортом, тобто розширення пунктів пропуску на кордоні, будівництво ділянок залізниці в бік Євросоюзу.

Говорячи про конкретні суми, міністр заявив, що є тільки попередні обсяги. Проекти з Європейським інвестиційним банком – 200-300 мільйонів євро, із Світовим банком та ЄБРР – 100-200 млн євро.

Про податкову реформу «10-10-10»

На думку Олександра Кубракова, потрібно обережно ставитися до зниження податків, особливо, під час війни, бо це може викликати значне падіння надходжень, істотних для держави. Тому потрібно детально дивитися розрахунки і економічну модель.

«Ми маємо аналізувати і бачити ризики для себе. Наприклад, я бачу ризик у тому, що у нас в країні зараз і так майже нічого не фінансується. Назвіть приклади країн, де податки приблизно такі, як ви пропонуєте? Я ставлю питання: як живуть в цих країнах люди, як бізнес там працює? Є пільги для певних галузей, але загалом ми можемо спокійно говорити, що податки скрізь високі. Питання в тому, що люди розуміють, за що їх потрібно платити, що вони отримують в результаті», – зазначив міністр.

За його словами, міжнародні партнери також наполягають на тому, щоб український уряд зосередився на механізмах та джерелах наповнення бюджету. Під час конференції Лугано всі вони казали одне: повертайте акцизи, повертайте мита всі, все, що ви прибрали, зараз повертайте. Адже для того, щоб зберегти фінансову підтримку міжнародних інституцій, потрібно, щоб наповнювався український бюджет.

Вікторія Чирва

 

Facebook
Twitter
LinkedIn